PrintSet the fontsize to smallSet the fontsize to mediumSet the fontsize to large
 

Kwaliteit samengesteld vlees

Kwaliteit is een breed begrip. Bij vlees gaat het bijvoorbeeld om de smaak. Als vlees lekker is, dan is dat een kwaliteitscriterium. Maar malsheid en sappigheid van vlees zijn dat ook. Ook het gemak waarmee een product te bereiden is, wordt gezien als een kwaliteitsaspect. Evenals een goede microbiologische kwaliteit die er voor zorgt dat een product veilig is. Tenslotte verwachten consumenten van kwaliteitsproducten dat de eetkwaliteit altijd hetzelfde is.

De kwaliteit van samengesteld vlees scoort goed op al deze punten. Het vlees is gemakkelijk te bereiden, is mals en constant van kwaliteit. Een smaakpanel constateerde na onderzoek dat met fibrinogeen en trombine samengesteld vlees na bereiding sappiger is (TNO Nutrition and Food Research, rapport B93.356).

Een verder toelichting vindt u in onze factsheet.

Veiligheid samengesteld vlees

Samengesteld vlees is net zo veilig als ander vlees. Het voldoet aan dezelfde Nederlandse en Europese eisen die bijvoorbeeld worden gesteld aan gehakt of biefstuk. De productie staat onder toezicht van de Nederlandse overheid(veterinair goedgekeurd nummer NL 216 EC). Samengesteld vlees voldoet ook aan de Europese eisen die zijn vastgelegd in de hygiëneverorderning voor vlees.

Fibrinogeen en trombine zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Het wordt geproduceerd onder toezicht van de Nederlandse overheid.

In april 2005 heeft de EFSA (Europese Food Safety Authority; de Europese Voedselveiligheid Autoriteit) verklaard dat het gebruik van fibrinogeen en trombine voor het samenstellen van vlees veilig is (www.efsa.europe.eu zoeken op thrombin). In de Verenigde Staten is het gebruik van fibrinogeen en trombine om samengesteld vlees te maken goedgekeurd door de USDA (US Department of Agriculture).