PrintSet the fontsize to smallSet the fontsize to mediumSet the fontsize to large
 

Over samengesteld vlees

Consumenten vragen steeds vaker gemaksproducten met een gelijk gewicht, een zelfde vorm en formaat. Ze willen lapjes, biefstukjes of schnitzels die gelijk, en gemakkelijk te bereiden zijn en een goede prijs-/kwaliteitverhouding hebben.
Daarnaast willen consumenten producten met een goede voedingswaarde. Voedingsmiddelen moeten bijdragen aan een gezond voedingspatroon en veilig zijn.
Een goede methode om aan al deze consumentenvragen tegemoet te komen is vlees te verkleinen en er vervolgens de juiste producten van te maken. Dit worden samengestelde producten genoemd.

Een eeuwenoud proces

Het hechten en vormen van voedingsmiddelen vindt al eeuwenlang plaats. Een heel bekend voorbeeld is een ei dat wordt gebruikt om een mooie bal gehakt samen te stellen. Maar ook gelatine en plantaardige producten zoals aardappelzetmeel hebben een bindende werking.  Enzymen en eiwitten zijn de hoofdrolspelers in dit proces van binden en hechten.

Om samengesteld vlees te kunnen maken, werken vleesproducenten met hulpmiddelen zoals natuurlijke enzymen en eiwitten. Deze zorgen tijdens het productieproces voor constante, malse en sappige producten met een goede smaak en kleur,  een goede structuur en met gelijke vormen, formaten en gewichten.

Van groot naar klein naar groot vlees

Samengesteld vlees betekent dat kleinere vleesdelen worden gehecht en gevormd tot één groter geheel om er daarna producten van te maken die naadloos aansluiten bij consumentenwensen.
Dit gebeurt op twee manieren.
Bij de eerste methode snijden vleesproducenten grotere stukken vlees eerst klein. Het verkleinde vlees wordt in mallen gedaan en gehecht tot een groot stuk vlees. Hiervan worden vervolgens de vleesproducten gemaakt met het juiste formaat, het juiste gewicht en de juiste vorm.
Bij de andere methode verwerken vleesproducenten kleinere, minder goed bruikbare vleesdelen die overblijven in het vleesverwerkingproces. Voorbeelden hiervan zijn de puntjes van een varkenshaas of stukjes die overblijven na het snijden van biefstuk. Na een hechtings- en vormingsproces worden van dit vlees mooie lapjes of innovatieve producten gemaakt die voldoen aan de wensen van consumenten.