PrintSet the fontsize to smallSet the fontsize to mediumSet the fontsize to large
 

Samengesteld vlees herkennen

Dierlijke eiwitten en enzymen, zoals fibrinogeen en trombine, zijn smaak- en kleurloos en komen van nature al in vlees voor. In samengesteld vlees zijn deze  natuurlijke stoffen daarom vrijwel niet terug te vinden.
Toch zijn samengestelde en gevormde vleesproducten meestal wel herkenbaar. Bijvoorbeeld aan de strakke, identieke of bijzondere vorm die ze hebben.

Van sommige samengestelde producten is de vleesstructuur nog duidelijk zichtbaar. Dat is vooral het geval wanneer vlees is samengesteld met fibrinogeen en trombine. In dit geval behoudt het vlees de structuur van het oorspronkelijke vlees. Bij deze producten is zichtbaar dat het vlees uit verschillende (relatief grote) stukken vlees is samengesteld.

Op etiket of verpakking

Aan sommige vleesproducten is moeilijk te zien dat ze zijn samengesteld. De vermelding op de verpakking geeft het dan aan. De producenten van samengestelde vleesproducten vermelden op de verpakking dat, hoe of waarmee een product is samengesteld. Op dit moment staan verschillende vermeldingen op deze verpakkingen. Soms staat vermeld dat runder- of varkenseiwit is toegevoegd of dat het product is samengesteld met trombine en fibrinogeen (of fibrine). Soms staat aangegeven dat het om een gehecht en/of gevormd product gaat. Ook komt de aanduiding ‘hechtmiddel: (runder)eiwit of (varkens)eiwit’ voor. Een meer recent gebruikte en duidelijke vermelding is ‘samengesteld uit stukjes vlees’. De Europese Commissie werkt aan wetgeving voor de hele Europese Unie zodat consumenten op verpakkingen heldere, uniforme en begrijpelijke informatie kunnen vinden.